Warsztaty kulinarne

     Warsztaty kulinarne to zajęcia, na których dzieci stawiają swoje pierwsze kroki w kuchni - uczą się gotować, smażyć i piec, doprawiać, dekorować i serwować smaczne oraz zdrowe dania, poznają zastawę stołową i tajemnice aranżacji. W ciekawy i przystępny sposób dowiadują się m.in. o zdrowym i racjonalnym żywieniu, o komponowaniu posiłków, o wartościach odżywczych produktów, o zastosowaniu i rodzajach przypraw… Poznają nowe, oryginalne potrawy, nauczą się, jak podawać przystawki, sałatki czy przekąski, jak wykonać i serwować owocowe napoje. Dzięki temu staną się bardziej samodzielne, zaradne, pewne siebie, uczą się savoir-vivre’u i kulturalnego zachowania przy stole. Przy okazji dzieci poznają kuchnie różnych krajów, zgłębiają też tajemnice naszej tradycyjnej, regionalnej kuchni polskiej.

     Dbamy o to, by na każdych zajęciach dzieci przygotowały kilka różnych dań, np. danie mięsne, warzywne, deser. Przygotowane potrawy uczestnicy warsztatów kosztują, bywa też, że częstują nimi swoich rodziców. W okresach świątecznych dzieci dekorują pierniczki, uczą się robić tradycyjne cieszyńskie ciasteczka, wiosną pieką wielkanocne babki i drożdżowe koszyczki, przygotowują pralinki na Dzień Babci i słodkie serca na Dzień Mamy.
     
     Co kilka tygodni dzieci mają warsztaty z profesjonalnym barmanem, podczas których uczą się wykonywania owocowych soków, napojów, lemoniad i ich dekorowania oraz serwowania.
 
     Zajęcia dla dzieci w wieku 4-6 lat odbywają się raz w tygodniu, trwają 90 minut.
     Zajęcia dla dzieci w wieku 7-15 lat odbywają się raz w tygodniu, trwają 120 minut.

     Zapraszamy na pierwsze bezpłatne zajęcia!