EspritChef Junior

28 czerwca  w siedzibie RM Gastro w Ustroniu odbył się Wielki Finał Konkursu Kulinarnego EspritChef Junior pt. „Młodość i doświadczenie szykują jedzenie” zorganizowany przez Fundację  Esprit.
O statuetkę i główną nagrodę w wysokości 1500 zł rywalizowali (w kolejności alfabetycznej):

  • Mikołaj Kubala wraz z Babcią  Ewą Kubalą
  • Hanna Rucka wraz z Babcią Natalią Urbańską
  • Zofia Sikora wraz z Babcią Heleną Sikorą
  • Emilia Superson  wraz z Babcią Danutą Krupą
  • Hanna Zaleska wraz z Babcią Renatą Twardokęs

Jury w składzie: Krzysztof Gawlik, Michał Bałazy, Aldona Sztuka i Elżbieta Wantulok, miało niełatwe zadanie wyłonić zwycięzcę. Wszyscy uczestnicy byli świetnie przygotowani. Babcie popisały się doświadczeniem, wnuki  fantazją – a wszyscy bez wątpienia gotowali  z sercem i zaangażowaniem pyszne dania regionalne w nowoczesnym wydaniu. O wygranej zadecydowały niuanse.
Zwycięskie danie przygotował duet  Mikołaj Kubala wraz z Babcią  Ewą Kubalą. Tym samym zajęli oni pierwsze miejsce. Ich rolada w kapuście z mięsem mielonym nadziewana  polędwiczką wieprzową, pieczarkami i serkiem wędzonym zachwyciła Jurorów. Wisienką na torcie był deser z puszystego biszkopciku podany z jogurtem owocowym własnej  produkcji.
Drugie miejsce zdobyły  Hanna Rucka wraz z Babcią Natalią Urbańską.
Miejsce trzecie przypadło Zofii Sikorze i Babci Helenie Sikorze.
Czwarte miejsce zdobyły Hanna Zaleska wraz z Babcią Renatą Twardokęs.
Piąte miejsce zajęły Emilia Superson  wraz z Babcią Danutą Krupą.
 
Wszyscy uczestnicy otrzymali atrakcyjne nagrody ufundowane przez sponsorów, którymi byli:
Fundacja Esprit, Akademia Esprit, Extral Aluminium, RM Gastro i VITALPRO.
 
Babciom i Wnuczętom gratulujemy umiejętności, talentów i odwagi. Dziękujemy za udział i do zobaczenia w Akademii Esprit.
 
Konkurs został zrealizowany jako projekt w ramach poddziałania 19.2. „Wsparcie na wdrażanie operacji w ramach rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność” dla operacji odpowiadających warunkom przyznania pomocy z zakresu: Promowanie obszaru objętego LSR, w tym produktów lub usług lokalnych - Organizacja imprez kulturalnych, także o charakterze ponadregionalnym.
 
                                  

W dniach od 01 do 12 czerwca  w Akademii Esprit w Ustroniu odbyły się eliminacje do konkursu kulinarnego pt. „Młodość i doświadczenie szykują jedzenie”, w którym wzięło udział kilkanaście par – wnucząt wraz z dziadkami z całego powiatu cieszyńskiego.
Był to pierwszy etap konkursu kulinarnego EspritChef Junior realizowanego jako projekt w ramach poddziałania 19.2. „Wsparcie na wdrażanie operacji w ramach rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność” dla operacji odpowiadających warunkom przyznania pomocy z zakresu: Promowanie obszaru objętego LSR, w tym produktów lub usług lokalnych - Organizacja imprez kulturalnych, także o charakterze ponadregionalnym.
Spośród wszystkich uczestników wyłoniono pięć par, które wzięły udział w półfinale i warsztatach. Byli to (kolejność nazwisk alfabetyczna):

  • Mikołaj Kubala wraz z Babcią  Ewą Kubala
  • Hanna Rucka wraz z Babcią Natalią Urbańską
  • Zofia Sikora wraz z Babcią Heleną Sikorą
  • Emilia Superson  wraz z Babcią Danutą Krupą
  • Hanna Zaleska wraz z Babcią Renatą Twardokęs

 
Uczestnicy przeszkoleni przez MasterChefa Krzysztofa Gawlika przygotowali dania regionalne w nowoczesnej odsłonie, takie jak:

  • Zupa - krem ziemniaczany z chipsami z bekonu i twarożkiem
  • Święcelnik Cieszyński
  • Kołaczyki z serem i z sosem chutney rabarbarowym
  • Dekonstrukcja śląskiej rolady z kluseczkami śląskimi  i dufinkami z krupnioka.

Jury w składzie: Aldona Sztuka, Elżbieta Wantulok oraz Krzysztof Gawlik oceniali pracę uczestników i ich zaangażowanie.
Przed nami WIELKI FINAŁ, który odbędzie się w RM Gastro w Ustroniu w najbliższą niedzielę tj. 28 czerwca o godzinie 19:00.
Relacja na żywo na  FB Akademii Esprit.

Bądźcie z nami!
ZAPRASZAMY