Konkurs kulinarny










w 2017 roku odbyła się  pierwsza edycja konkursu kulinarnego dla dzieci EspritChef Junior.
 
Po raz pierwszy w historii Ustronia i okolic na rynku w Ustroniu gotowały dzieci - najbardziej utalentowani mali kucharze z całego powiatu 
W konkursie wzięły udział dzieci w wieku od 8 do 13 lat.
 
Pierwszy etap konkursu był testem z podstawowej wiedzy kulinarnej. Dobrze napisany - gwarantował wejście do półfinałowej pięćdziesiątki. Następnym krokiem był awans do finałowej piątki, a ostatnim - zdobycie tytułu „mistrza” i głównej nagrody - tysiąca złotych.
Droga na szczyt nie była łatwa. Organizatorzy przygotowali dla uczestników konkursu kilka zadań. W każdym etapie na małych kucharzy czekały inne wyzwania. Wiedza, umiejętności, zmysł  kulinarny, intuicja i dobry smak – to wszystko się liczyło w zmaganiach o tytuł najlepiej gotującego dzieciaka w naszym regionie. Dobry kucharz musiał udowodnić, że potrafi gotować i ma fantazję.

Co się działo podczas półfinałowych rywalizacji, mogą Państwo zobaczyć na poniższym filmie

Z uwagi na wysoki i porównywalny poziom uczestników - wytypowano wstępnie ośmioro dzieci, które zaproszone zostały na warsztaty kulinarne z mistrzami (27.05.2017 z Krzysztofem Gawlikiem i Mateuszem Czekierdą a 30.05.2017 - z Michałem Bałazym). W warsztatach wzięli udział:
1.       Amelia Koło z Cieszyna
2.       Julia Wantulok z Ustronia
3.       Sara Śliwińska z Ustronia
4.       Kamil Sembol z Dębowca
5.       Cezary Machej z Pogórza
6.       Emilia Pilch  z Ustronia
7.       Zuzanna Kiecoń z Ustronia
8.       Wiktoria Czekan z Bładnic Dolnych
Spośród nich jury wytypowało pięcioro finalistów (Zuzanna Kiecoń, Emilia Pilch, Kamil Sembol, Sara Śliwińska, Julia Wantulok). Na listę rezerwową została wpisana Amelia Koło.









18 czerwca 2017r. podczas obchodów 50-lecia nadania miastu Ustroń statusu uzdrowiska, miał miejsce finał konkursu.

Kulinarne umiejętności młodych kucharzy oceniało profesjonalne jury:
Krzysztof Gawlik – juror znanych konkursów kulinarnych, ekspert kulinarny;
Amelia Gardaś – finalistka telewizyjnego konkursu kulinarnego dla dzieci;
Mateusz Czekierda – nominowany do tytułu kucharz odkrycie roku 2015, uczestnik polskiej selekcji najbardziej prestiżowego konkursu kulinarnego świata Bocuse D’or.
Finałowe zmagania poprowadził Michał Bałazy - twórca Małej Akademii Zdrowego Smaku, członek Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej, kucharz polskich Prezydentów.

Zwyciężczynią pierwszej edycji konkursu została Emilia Pilch, drugie miejsce zajęła Sara Śliwińska, trzecie - Zuzanna Kiecoń i Kamil Sembol.

EspritChef Junior okazał się konkursem, który podbił serca dzieci w całym powiecie!





 


 


Harmonogram zajęć